Keçiboynuzu (pekmezi) ve Faydası

19 Tem

Harnupiun, sağlıklı ve dengeli beslenmede çok önemli bir yeri vardır.  Çok düşükl oranda yağ içermektedir. Düşük kalorilidir. Yenildiği zaman insanı uzun zaman tok tutar. İşte KANSER ve İKTİDAR-SIZLIĞIN düşmanı keçiboynuzu hakkında kısa bilgiler bulacaksınız.

ŞEKER HASTALARI KULLANMAMALIDIR.

Prof. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun önerileri…

Eskiden beri bilinen olumlu yönleri vardır. İshale karşı mükemmel takviyedir. Kabızlık şikâyeti olanların da tüketmesi gereken bir meyvedir. Belirli bir dönem keçi boynuzu tüketenler, sindirim sistemlerinin nasıl harekete geçtiğini ve kabızlık problemlerinin de yavaş yavaş ve düzenli bir şekilde nasıl ortadan kalktığını hayretle görebileceklerdir.

Kısaca, hem ishal hem de kabızlık şikâyetlerine karşı kullanılır. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin bilincinde olan birçok bilim adamı tanıyorum ve bu kişiler çikolata, kek veya kremalı pasta yerine harnup’u tercih etmektedirler.

GENEL VE ALERJİK NEFES DARLIĞI İÇİN

Orta büyüklükteki keçi boynuzundan 6-7 tanesini önce soğuk su altında yıkayınız. Daha sonra bunları küçük küçük (3-4 cm uzunluğunda) kırarak, kaynamakta olan yarım litreye yakın suyun içine atınız. Hafif ateşte 7-8 dakika kaynatınız. Soğuduktan sonra süzerek suyunu cam şişeye doldurunuz. Buzdolabında en fazla üç gün beklete bilirsiniz.

Her gün sabah kahvaltısı arasında ve akşam yemeğinden önce bir çay bardağı içilir. Yaklaşık yarım litre olarak hazırladığınız keçi boynuzu suyu üç gün buzdolabında bozulmadan korunabilir. Her üç günde bir, taze olarak hazırlamanız gerekecektir. Hiç ara vermeden 20 gün uygulayınız. Yirmi gün tamamlandıktan sonra aynı şekilde hiç ara vermeden 15 gün devam ediniz. Onbeş günlük kürü uygularken bir çay bardağı içerisine bir küçük çay kaşığı bal ilave edip karıştırınız, sabah kahvaltınız arasında ve akşam yemeğinden önce birer çay bardağı içiniz. Keçi boynuzu kürünü uygularken sabah kahvaltınızda ayrıca bal tüketmeyiniz.

AKCİĞER KANSERİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Kür 1’den en önemli farkı ve dikkat edilmesi gereken nokta kaynama süresidir. Soğuk su altında 6-7 adet keçi boynuzunu yıkadıktan sonra 600-650 ml (yarım litreden biraz fazla) kaynamakta olan suyun içine kırarak atınız. 3-4 dakika hafif ateşte ağzı kapalı olarak kaynadıktan sonra 20 dakika soğumaya bırakınız. Yirmi dakika sonra harnup parçalarını temiz bir kaşık ile kabın içerisinden çıkartınız. Soğuduktan sonra temiz bir kaba suyunu alınız. Her ay 4 gün, sabah ve akşam birer çay bardağı içilir.

İKTİDARSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Hareketli sperm sayısını ve kalitesini artırıcı ve de erkeklerdeki iktidarsızlığa karşı olan bu kür için kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya 6-7 adet keçi boynuzunu küçük küçük kırarak atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte 3 dakika kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatınız ve 20 dakika dinlendiriniz.

Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kaşıkla keçi boynuzu parçalarını çıkartınız. Soğuduktan sonra yarısını sabah aç karna, diğer yarısını da akşam yatağa giderken içiniz. Bu uygulamaya bir hafta boyunca her gün devam ediniz. Birinci haftadan sonra 3 ay boyunca her gün akşam yatağa giderken bir su bardağı içiniz. Daha sonraki aylarda zaman zaman uygulayınız.

Keçiboynuzu Pekmezi ve Faydaları

Keçiboynuzu olarak bilinen harnup, doğanın bize hediyesi en güçlü besin kaynaklarından biri… Faydası o kadar çok ki yazımızı okuduktan sonra evden eksik etmeyeceğinizi düşünüyoruz.

“Hz.Yakup Peygamberin ekmeği”

Keçiboynuzu/ harnup (Ceratonia siliqua); Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen her daim yeşil ağaç ya da çalı türü. İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread” olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği” anlamına gelir. Yakup peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir.

Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur. Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir.

Keçiboynuzu diğer adıyla harnup yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup memleketimizde, Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km’lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir.

Türkiye’de tıbbi bitki ihracatında en büyük pay ile;

  1. Keçiboynuzu” yer almaktadır.
  2. Kekik
  3. Kapar
  4. Defne, yer alıyor.

Olgunlaşmadan yenirse bağırsakları yumuşatır, olgunken kabızlık yapar. Yabani olanların tohumlarına Kırat veya Karat adı verilir. (0,2 gram 1 karat) Karat ölçüsü buradan gelmektedir. Tohumlarından zamk elde ediliyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Kağıt ve Mobilya sanayinde kullanılıyor.

Gallik asit içeriyor!

Keçiboynuzunun içerdiği gallik asiti insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki, insan hayatında bu maddelerin önemi öğrenince mutfağından keçiboynuzunu ve pekmezini eksik etmek istemiyor. Gallik asit çok yönlü bir maddedir. Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir.

Gallik asitin özellikleri

Analgesic/ağrı kesici

Antiallergenic/alerjiye karşı

Antiasthmatic/astıma karşı

Antibacterial/bakteri yok edici

Antibronchitic/bronşite karşı

Anticancer/kansere karşı

Antihepatotoxic/karaciğeri toksinden arındırıcı

Antioksidant/serbest radikalleri yok edici

Immunostimulant/bağışıklık sistemini güçlendirici

Antiviral/mikroplara karşı

Antiseptic/antiseptik

Cancer-preventive/kansere karşı koruyucu

Antinitrosaminic/nitrozamin yok edici

Bronchodilator/bronş genişletici

Antipolio/çocuk felçine karşı

Dertlilere derman oluyor…

Günümüz yaşam şartların maruz kaldığımız eletromanyetik kirlilikle vücuda giren radyasyonu dışarı atma özelliğine sahip keçiboynuzu, 7’den 70’e herkesin günlük vitamin ihtiyacını karşılamaktadır. Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkan. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle özleyeceklerdir.

Keçiboynuzunun en önemli özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etken madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında öylesine etkilidir ki; derhal sonuç almak mümkün olabilmektedir. Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde büyük bir başarıyla uygulanabilir.

Kortizon tedavisinden başka çare bulamayan, alerjik nefes darlığı çeken ve yılın belli mevsimlerinde öksürük krizlerinin nedenli şiddetli olduğunu anlatan bir çok insanın, keçiboynuzunu kullanmaya başladıktan daha hemen ertesi gün rahatlamaya başladıkları gözlemlenmektedir.

Guatr rahatsızlığından dolayı nefes darlığı çekenler de olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir.

Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkandır. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler. Keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle gözleyeceklerdir.

Keçiboynuzu, insanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir. Özellikle sigara içen insanlarda akciğer kanserine yakalanma riskinin ne kadar yüksek olduğu, bu konuyla ilgili hemen her klinik deneyde ortaya konmaktadır. Keçiboynuzunun bu koruyucu özelliği Allah’ın insanlara olan bir lütfudur. Keçiboynuzu akciğer kanserini önleyen mükemmel bir meyvedir. Ancak, akciğer kanserine yakalanmış olanlar için tedavi etme gücü çok zayıftır. Bir bitkinin hastalığı önleyici özelliği ile hastalığı tedavi etme özellikleri birbirlerinden farklı şeylerdir. Keçiboynuzunun akciğer kanserini tedavi etmekteki gücünü artırıcı farklı etkin maddeler içeren ikinci bir bitkiye ihtiyaç vardır. Bu ikinci takviye bitki kırmızı turptur.

Keçiboynuzunda kolesterol bulunmaması ayrı bir avantajdır. Kaffein ve theobromine içermediği için de tansiyon problemi olanların rahatlıkla uygulayabilecekleri bir kürdür. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir.

Keçiboynuzu (harnup) pekmezinin faydaları

1kg. pekmezde;

  • 8069 mg. Potasyum
  • 698 mg. Kalsiyum
  • 565 mg. Fosfor
  • 147 mg. Sodyum
  • 383 mg. Magnezyum
  • 3,54 mg. Demir
  • 2,4 mg. Bakır
  • 3,2mg. Çinko
  • 3,9mg. Mangan  bulunur.

Kalsiyum bakımından çok zengin (sütün 3 katı.) İçindeki E vitamini sayesinde; öksürük, grip, kemik erimesi ve kansızlık durumlarında vücuda yardımcı. Balgam söktürmeye, göğsü yumuşatmaya, bronşları açmada etkili. Sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına karşı vücuda yardımcı olur (Alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.) Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite karşı vücuda yardımcı oluyor. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizliyor. Mideye kuvvet veriyor. Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri bulunuyor. Yüksek doğal şekerler, zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler (A, B, B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağı. Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer rahatsızlıklarında vücuda yardımcı oluyor. Kanın zehirli maddelerini temizliyor. Kalp rahatsızlıklarında doğal destekleyici bir ürün. İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahip. İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atıyor. Doğal bir dopingdir. Keçiboynuzunun herhangi bir yan tesiri bulunmuyor.
Hem besleyici hem de besin değeri olan keçiboynuzudur. Astım, alerjik astım, alerjik nefes darlığı, akciğer kanserini önleyici etkisi var. Akciğer ödemini yok edici ve sperm sayısını artırıcı ve balgam söktürücü olarak olumlu özellikleri bulunuyor. Doğal harnup pekmezinde bulunan o güzel damak tadı değişerek ağızda burukluk kıvamında koyuluk pelteleşme görülebilir. Pekmezde bulunan bu ani değişikliğin sebebi keçiboynuzu hammaddesi kırıldıktan sonra taze olarak bekletilmeden hemen üretim yapılmasıdır.Keçiboynuzu kırıldıktan sonra bir müddet bekletilip üretime geçilmesi en iyisidir. O zaman pelteleşme görülmez! Aynı zamanda tamamen doğal olarak üretilmiş olan harnup pekmezi aşırı soğukların etkisi ile koyulaşabilmektedir. Koyulaşmış olan pekmez cam kavanozda oda sıcaklığında normal halini alır. Daha çabuk sonuç alırım diye kesinlikle abartarak kullanmayınız. Uygulama sürelerine ve miktarlarına kesin olarak uyunuz. Doğa bir denge, nizam ve kural üzerine kuruludur ve de belirli kurallara göre çalışmaktadır. İnsan da, doğanın bir parçası olduğuna göre, insan vücudu da aynı şekilde belirli dengeler çerçevesinde çalışmaktadır. İşte, günümüzde bilim adamları ekolojik dengeden, biyolojik dengeden ve de daha bir çok dengelerden bahsetmekteler ve bu dengelerin bozulması durumunda dünyamızı nedenli büyük felaketlerin beklediğini vurgulamaktadırlar.

Örneğin; Demir, insan vücudu için hayati önem taşıyan bir maddedir. Demirin eksikliğinde, fazlalığı da insan vücudu için zararlıdır. Bazı insanlar vitaminlerin çok faydalı olduklarına inandıklarından dolayı vitamin haplarını fazla fazla kullanırlar. Çünkü, fazlasının insan vücuduna zarar vermediğini zannederler. Unutmayınız ki, vitaminlerin eksikliği sağlığımız açısından hayati önem taşırlarken, fazlası da vücudumuza zarar verirler. Aynı şekilde size önerilen bitkileri de belirtildikleri şekilde kullanmak gerekir. Fazla kullanarak daha çabuk sağlığıma kavuşurum diye düşünmek yanlıştır.

Kaynaklar:

Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu/ Bitkisel Sağlık Rehberi

Dr.Mehmet Göbelez/ Gıdalarımız ve Sağlığımız

http://www.encyclopedia.com/doc/1E1-carob.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Carob

Doğal Tedavi Evi

About these ads

240 Yanıt to “Keçiboynuzu (pekmezi) ve Faydası”

  1. Umut ARDA 14 Ara 2008 at 12:23 #

    merhabalar..
    hem kansızlık hem de fazla kilo problemim var. keçiboynuzu pekmezi kullanabilir miyim,günlük alınması gereken miktar nedir,ne ölçüde kullanmam gerekir. daha da fazla kilo almama sebep olur mu.?.. bilgilendirirseniz sevinirim.
    teşekkürler..

    • musa 30 Oca 2013 at 20:01 #

      slm lar piyasadaki keçi boynuzu pekmezlerinden hangilerini kullanmalıyım ve kullanım süresi ve şekli nasıl olmalı cvb yazarsanız sevinirim

      • ozboduc 31 Oca 2013 at 11:20 #

        Piyasadaki özellikle marketlerde satılanlar ticari üretim olduğu için daha uzun raf ömrü, daha akışkan ve kokusunun giderilmesi üzerine katılan katkılar ile doğallığı tartışılır hale gelmiştir.
        Sürekli sorulan şey keçiboynuzu pekmezini nasıl yemeliyim ölçüsü nedir diye?
        CEVAP: Her gün sabah kahvaltıda çikolata, peynir, zeytin hangi sıklıkta ve ne ölçekte yeniyor? ise HANNUP PEKMEZİ de o ölçüde yenir. :) Yani bunu ilaç gibi algılanmaması gerekir. Şeker hastaları dengeli tüketmelidir…

      • ozboduc 31 Oca 2013 at 11:23 #

        Her gün sabah kahvaltıda çikolata, peynir, zeytin hangi sıklıkta ve ne ölçekte yeniyor? ise HANNUP PEKMEZİ de o ölçüde yenir. :) Yani bunu ilaç gibi algılanmaması gerekir. Şeker hastaları dengeli tüketmelidir…

  2. ertan 13 Ara 2008 at 22:00 #

    hocam günde miktar olarak ne akdar almamız gerekiyo keçiboynuzu pekmezini ayrıca kilo yapar mı ?
    saygılarımla

  3. mehmet 12 Ara 2008 at 18:10 #

    keçi boynozu pekmezi kulanım kulanım şekli ve ölçüsünü hakında bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekürler

  4. Serap 09 Ara 2008 at 22:04 #

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
    7 yaşında bir kızım var yılın belli dönemlerinde öksürük krizleri tutuyor çok fazla balgam oluşuyor ve çıkarmakta zorlanıyor özellikle uykuda artıyor Keçiboynuzunu nasıl kullanmamız gerekir.
    Teşekkür ederiz.

    • kamile 12 Ara 2012 at 22:08 #

      bende kızıma devamlı kullanıyorum yatarken veriyorum keçiboynuzu pekmezin içine zeytinyağı koyuyorum daha etkili oluyor acil şifalar

  5. funda tezeren 02 Ara 2008 at 18:38 #

    keçiboynuzunu şeker hastaları yiyebilir mi teşekürler

  6. can 25 Kas 2008 at 22:07 #

    keçiboynuzu pekmezi ile keçiboynuzunu kaynatıp suyunu içmek aynı şeymidir. birde bu pekmezin kullanımı ile ilgili bilgilendirirseniz sevinirim

  7. serpil karamuk 19 Kas 2008 at 16:32 #

    ben akşamları 1 kaşık alıyorum
    sizce kullanımım nasıl olmalıdır?

    iyi çalışmalar

  8. Binnur 15 Kas 2008 at 22:17 #

    Merhabalar,
    Aynı anda hem kansızlık hem de Polikistik over sendromuna bağlı kilo sorunum var. Harnup pekmezi, kilo sorununu arttırır mı, bir de şeker riskim yüksek olduğu için zararlı mıdır?

    Teşekkürler…

  9. tuba 13 Kas 2008 at 21:30 #

    nasıl tüketince kilo alınır acaba

  10. ozboduc 13 Kas 2008 at 15:18 #

    mail adresinize cevap yazılmıştır…

  11. Murat GÜNDÜZ 20 Eki 2008 at 22:13 #

    Öncelikle Değerli Hocalarıma verdikleri aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.Sizlerden bir ricam olacak Keçiboynuzu (Harnup) nasıl tüketilmesi hakkında bizleri bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim.Başarılar dilerim..

    Saygılarımla..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

Diğer 1.447 takipçiye katılın

%d blogcu bunu beğendi: