Doğal ve Bitkisel Öksürük Şurubu Tarifi

19 Şub

oksuruksurubuİçerisinde “efedrin” ve “dekstrometorfan” gibi vücut için zararlı olabilecek kimyasallar, yapay renklendirici ve aromalar olan öksürük şurupları yerine; hem küçükler, hem de büyükler için, tamamen doğal bitkisel içecek yapabiliriz.

Malzemeler

  • 1 litre şişe suyu,
  • 100 gram rendelenmiş zencefil kökü,
  • 225 gram papatya çiçeği,
  • 30 gram hatmi kökü tozu,
  • 15 gram tarçın;
  • 60 ml limon suyu,
  • 240 ml bal

Hazırlanışı

Orta boy bir tencereye suyu ve bitkileri koyun ve yüksek ateşte kaynatın. Kaynama noktasına gelip fokurdamaya başlayınca kısık ateşe getirin. Su miktarı yarıya inene kadar karışımı kısık ateşte tutun.

(Bitkileri süzdükten sonra yaklaşık 1 bardak sıvıya ihtiyacınız olacak)

Karışımı süzgeçten süzerek bitkileri süzün ve ayırın. (Bitkileri kompost yapmak için kullanabilirsiniz!) Sıvı karışım hala ılıkken (kaynamıyor olmalı), limon suyu ve balı ekleyip iyice karıştırın. Sıvı karışımı hava geçirmeyen cam bir kavanoza koyarak buzdolabında 2 ay boyunca saklayabilirsiniz.

Kullanım

Öksürük ortaya çıktığında, hazırladığınız bu karışımdan;

–    çocuklara günde 1 tatlı kaşığı,

–    büyüklere ise 1 yemek kaşığı verebilirsiniz.

Faydaları

Bal, öksürük yatıştırıcı doğal bileşenlere sahiptir.

Zencefil, ise yangıya iyi gelen ve balgam söktürücü özellikler taşır.

Papatya, kasları gevşetir, böylelikle boğazdaki gıcığı rahatlatır, ayrıca dinlendirici bir uyku için de bire birdir.

Hatmi kökü, tüm bitkiler arasında en yüksek oranda göğüs yumuşatıcısıdır, tahriş giderici ve mukoza koruyucu etkiye de sahiptir.

Tarçın ise, hem lezzet katmak hem de bağışıklık sistemini desteklemek için şuruba eklenmektedir.

Uyarı: Bu şurup bal içerdiğinden 1 yaş altındaki çocuklar için uygun değildir.

Alıntıdır.

Yorum bırakın