Keçiboynuzu (pekmezi) ve Faydası

19 Tem

Harnupiun, sağlıklı ve dengeli beslenmede çok önemli bir yeri vardır.  Çok düşükl oranda yağ içermektedir. Düşük kalorilidir. Yenildiği zaman insanı uzun zaman tok tutar. İşte KANSER ve İKTİDAR-SIZLIĞIN düşmanı keçiboynuzu hakkında kısa bilgiler bulacaksınız.

ŞEKER HASTALARI KULLANMAMALIDIR.

Prof. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun önerileri…

Eskiden beri bilinen olumlu yönleri vardır. İshale karşı mükemmel takviyedir. Kabızlık şikâyeti olanların da tüketmesi gereken bir meyvedir. Belirli bir dönem keçi boynuzu tüketenler, sindirim sistemlerinin nasıl harekete geçtiğini ve kabızlık problemlerinin de yavaş yavaş ve düzenli bir şekilde nasıl ortadan kalktığını hayretle görebileceklerdir.

Kısaca, hem ishal hem de kabızlık şikâyetlerine karşı kullanılır. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin bilincinde olan birçok bilim adamı tanıyorum ve bu kişiler çikolata, kek veya kremalı pasta yerine harnup’u tercih etmektedirler.

GENEL VE ALERJİK NEFES DARLIĞI İÇİN

Orta büyüklükteki keçi boynuzundan 6-7 tanesini önce soğuk su altında yıkayınız. Daha sonra bunları küçük küçük (3-4 cm uzunluğunda) kırarak, kaynamakta olan yarım litreye yakın suyun içine atınız. Hafif ateşte 7-8 dakika kaynatınız. Soğuduktan sonra süzerek suyunu cam şişeye doldurunuz. Buzdolabında en fazla üç gün beklete bilirsiniz.

Her gün sabah kahvaltısı arasında ve akşam yemeğinden önce bir çay bardağı içilir. Yaklaşık yarım litre olarak hazırladığınız keçi boynuzu suyu üç gün buzdolabında bozulmadan korunabilir. Her üç günde bir, taze olarak hazırlamanız gerekecektir. Hiç ara vermeden 20 gün uygulayınız. Yirmi gün tamamlandıktan sonra aynı şekilde hiç ara vermeden 15 gün devam ediniz. Onbeş günlük kürü uygularken bir çay bardağı içerisine bir küçük çay kaşığı bal ilave edip karıştırınız, sabah kahvaltınız arasında ve akşam yemeğinden önce birer çay bardağı içiniz. Keçi boynuzu kürünü uygularken sabah kahvaltınızda ayrıca bal tüketmeyiniz.

AKCİĞER KANSERİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Kür 1’den en önemli farkı ve dikkat edilmesi gereken nokta kaynama süresidir. Soğuk su altında 6-7 adet keçi boynuzunu yıkadıktan sonra 600-650 ml (yarım litreden biraz fazla) kaynamakta olan suyun içine kırarak atınız. 3-4 dakika hafif ateşte ağzı kapalı olarak kaynadıktan sonra 20 dakika soğumaya bırakınız. Yirmi dakika sonra harnup parçalarını temiz bir kaşık ile kabın içerisinden çıkartınız. Soğuduktan sonra temiz bir kaba suyunu alınız. Her ay 4 gün, sabah ve akşam birer çay bardağı içilir.

İKTİDARSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Hareketli sperm sayısını ve kalitesini artırıcı ve de erkeklerdeki iktidarsızlığa karşı olan bu kür için kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya 6-7 adet keçi boynuzunu küçük küçük kırarak atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte 3 dakika kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatınız ve 20 dakika dinlendiriniz.

Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kaşıkla keçi boynuzu parçalarını çıkartınız. Soğuduktan sonra yarısını sabah aç karna, diğer yarısını da akşam yatağa giderken içiniz. Bu uygulamaya bir hafta boyunca her gün devam ediniz. Birinci haftadan sonra 3 ay boyunca her gün akşam yatağa giderken bir su bardağı içiniz. Daha sonraki aylarda zaman zaman uygulayınız.

Keçiboynuzu Pekmezi ve Faydaları

Keçiboynuzu olarak bilinen harnup, doğanın bize hediyesi en güçlü besin kaynaklarından biri… Faydası o kadar çok ki yazımızı okuduktan sonra evden eksik etmeyeceğinizi düşünüyoruz.

“Hz.Yakup Peygamberin ekmeği”

Keçiboynuzu/ harnup (Ceratonia siliqua); Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen her daim yeşil ağaç ya da çalı türü. İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread” olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği” anlamına gelir. Yakup peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir.

Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur. Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir.

Keçiboynuzu diğer adıyla harnup yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup memleketimizde, Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km’lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir.

Türkiye’de tıbbi bitki ihracatında en büyük pay ile;

  1. Keçiboynuzu” yer almaktadır.
  2. Kekik
  3. Kapar
  4. Defne, yer alıyor.

Olgunlaşmadan yenirse bağırsakları yumuşatır, olgunken kabızlık yapar. Yabani olanların tohumlarına Kırat veya Karat adı verilir. (0,2 gram 1 karat) Karat ölçüsü buradan gelmektedir. Tohumlarından zamk elde ediliyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Kağıt ve Mobilya sanayinde kullanılıyor.

Gallik asit içeriyor!

Keçiboynuzunun içerdiği gallik asiti insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki, insan hayatında bu maddelerin önemi öğrenince mutfağından keçiboynuzunu ve pekmezini eksik etmek istemiyor. Gallik asit çok yönlü bir maddedir. Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir.

Gallik asitin özellikleri

Analgesic/ağrı kesici

Antiallergenic/alerjiye karşı

Antiasthmatic/astıma karşı

Antibacterial/bakteri yok edici

Antibronchitic/bronşite karşı

Anticancer/kansere karşı

Antihepatotoxic/karaciğeri toksinden arındırıcı

Antioksidant/serbest radikalleri yok edici

Immunostimulant/bağışıklık sistemini güçlendirici

Antiviral/mikroplara karşı

Antiseptic/antiseptik

Cancer-preventive/kansere karşı koruyucu

Antinitrosaminic/nitrozamin yok edici

Bronchodilator/bronş genişletici

Antipolio/çocuk felçine karşı

Dertlilere derman oluyor…

Günümüz yaşam şartların maruz kaldığımız eletromanyetik kirlilikle vücuda giren radyasyonu dışarı atma özelliğine sahip keçiboynuzu, 7’den 70’e herkesin günlük vitamin ihtiyacını karşılamaktadır. Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkan. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle özleyeceklerdir.

Keçiboynuzunun en önemli özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etken madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında öylesine etkilidir ki; derhal sonuç almak mümkün olabilmektedir. Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde büyük bir başarıyla uygulanabilir.

Kortizon tedavisinden başka çare bulamayan, alerjik nefes darlığı çeken ve yılın belli mevsimlerinde öksürük krizlerinin nedenli şiddetli olduğunu anlatan bir çok insanın, keçiboynuzunu kullanmaya başladıktan daha hemen ertesi gün rahatlamaya başladıkları gözlemlenmektedir.

Guatr rahatsızlığından dolayı nefes darlığı çekenler de olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir.

Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkandır. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler. Keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle gözleyeceklerdir.

Keçiboynuzu, insanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir. Özellikle sigara içen insanlarda akciğer kanserine yakalanma riskinin ne kadar yüksek olduğu, bu konuyla ilgili hemen her klinik deneyde ortaya konmaktadır. Keçiboynuzunun bu koruyucu özelliği Allah’ın insanlara olan bir lütfudur. Keçiboynuzu akciğer kanserini önleyen mükemmel bir meyvedir. Ancak, akciğer kanserine yakalanmış olanlar için tedavi etme gücü çok zayıftır. Bir bitkinin hastalığı önleyici özelliği ile hastalığı tedavi etme özellikleri birbirlerinden farklı şeylerdir. Keçiboynuzunun akciğer kanserini tedavi etmekteki gücünü artırıcı farklı etkin maddeler içeren ikinci bir bitkiye ihtiyaç vardır. Bu ikinci takviye bitki kırmızı turptur.

Keçiboynuzunda kolesterol bulunmaması ayrı bir avantajdır. Kaffein ve theobromine içermediği için de tansiyon problemi olanların rahatlıkla uygulayabilecekleri bir kürdür. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir.

Keçiboynuzu (harnup) pekmezinin faydaları

1kg. pekmezde;

  • 8069 mg. Potasyum
  • 698 mg. Kalsiyum
  • 565 mg. Fosfor
  • 147 mg. Sodyum
  • 383 mg. Magnezyum
  • 3,54 mg. Demir
  • 2,4 mg. Bakır
  • 3,2mg. Çinko
  • 3,9mg. Mangan  bulunur.

Kalsiyum bakımından çok zengin (sütün 3 katı.) İçindeki E vitamini sayesinde; öksürük, grip, kemik erimesi ve kansızlık durumlarında vücuda yardımcı. Balgam söktürmeye, göğsü yumuşatmaya, bronşları açmada etkili. Sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına karşı vücuda yardımcı olur (Alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.) Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite karşı vücuda yardımcı oluyor. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizliyor. Mideye kuvvet veriyor. Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri bulunuyor. Yüksek doğal şekerler, zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler (A, B, B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağı. Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer rahatsızlıklarında vücuda yardımcı oluyor. Kanın zehirli maddelerini temizliyor. Kalp rahatsızlıklarında doğal destekleyici bir ürün. İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahip. İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atıyor. Doğal bir dopingdir. Keçiboynuzunun herhangi bir yan tesiri bulunmuyor.
Hem besleyici hem de besin değeri olan keçiboynuzudur. Astım, alerjik astım, alerjik nefes darlığı, akciğer kanserini önleyici etkisi var. Akciğer ödemini yok edici ve sperm sayısını artırıcı ve balgam söktürücü olarak olumlu özellikleri bulunuyor. Doğal harnup pekmezinde bulunan o güzel damak tadı değişerek ağızda burukluk kıvamında koyuluk pelteleşme görülebilir. Pekmezde bulunan bu ani değişikliğin sebebi keçiboynuzu hammaddesi kırıldıktan sonra taze olarak bekletilmeden hemen üretim yapılmasıdır.Keçiboynuzu kırıldıktan sonra bir müddet bekletilip üretime geçilmesi en iyisidir. O zaman pelteleşme görülmez! Aynı zamanda tamamen doğal olarak üretilmiş olan harnup pekmezi aşırı soğukların etkisi ile koyulaşabilmektedir. Koyulaşmış olan pekmez cam kavanozda oda sıcaklığında normal halini alır. Daha çabuk sonuç alırım diye kesinlikle abartarak kullanmayınız. Uygulama sürelerine ve miktarlarına kesin olarak uyunuz. Doğa bir denge, nizam ve kural üzerine kuruludur ve de belirli kurallara göre çalışmaktadır. İnsan da, doğanın bir parçası olduğuna göre, insan vücudu da aynı şekilde belirli dengeler çerçevesinde çalışmaktadır. İşte, günümüzde bilim adamları ekolojik dengeden, biyolojik dengeden ve de daha bir çok dengelerden bahsetmekteler ve bu dengelerin bozulması durumunda dünyamızı nedenli büyük felaketlerin beklediğini vurgulamaktadırlar.

Örneğin; Demir, insan vücudu için hayati önem taşıyan bir maddedir. Demirin eksikliğinde, fazlalığı da insan vücudu için zararlıdır. Bazı insanlar vitaminlerin çok faydalı olduklarına inandıklarından dolayı vitamin haplarını fazla fazla kullanırlar. Çünkü, fazlasının insan vücuduna zarar vermediğini zannederler. Unutmayınız ki, vitaminlerin eksikliği sağlığımız açısından hayati önem taşırlarken, fazlası da vücudumuza zarar verirler. Aynı şekilde size önerilen bitkileri de belirtildikleri şekilde kullanmak gerekir. Fazla kullanarak daha çabuk sağlığıma kavuşurum diye düşünmek yanlıştır.

Kaynaklar:

Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu/ Bitkisel Sağlık Rehberi

Dr.Mehmet Göbelez/ Gıdalarımız ve Sağlığımız

http://www.encyclopedia.com/doc/1E1-carob.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Carob

Doğal Tedavi Evi

Reklamlar

240 Yanıt to “Keçiboynuzu (pekmezi) ve Faydası”

  1. ikram cengiz 29 Ara 2008 06:48 #

    hocam dut pekmezimi demir açısından ve diğer mineraller açısından daha iyidir yoksa keçiboynuzu pekmezimi.Ayrıca günde çocuklar için ne kadar içirilmelidir.Saygılarımla

    ikram

  2. nurettin aykut 27 Ara 2008 22:22 #

    hocam nasıl kullanmamız gerekiyo keçi boynuzu pekmezini eğer cevap yazarsanız çok mutlu olurm

  3. tayfun 26 Ara 2008 06:43 #

    keçiboynuzu pekmezi ile keçiboynuzunu kaynatıp suyunu içmek aynı şeymidir. Yani ikisininde faydaları aynımıdır. keçi boynozu pekmezi kulanım kulanım şekli ve ölçüsünü hakında bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekürler…

  4. afet 24 Ara 2008 22:26 #

    soru 1 kilo yaparmı ?
    soru 2 kullanım şekli nedir acaba ?

    bide zayıflatıyorsa süper olur

  5. selahattin 24 Ara 2008 09:53 #

    cok faydali bilgileriniz icin tesekkurler.oglum devamli oksurmekte.keciboynuzu kaynatilip icirilirse faydasi olurmu birde olcusunu bildiriniz ltf

  6. figen 23 Ara 2008 18:31 #

    kilo sorunum var keciboynuzu pekmezi kullanırsam kilo aldırırmı .ayrıca sabah yada akşammı kullanmam gerekiyor ve aç karınınamı kullanmam gerekiyor.
    Yantılarsanız sevinirim
    Teşekkürler

  7. rukiye cobanci 21 Ara 2008 17:50 #

    benim oglum 5yasinda cok az ve zorla yemek yiyor duydum keciboynuzu pekmezi iyi geliyormus ne zaman ve nasil vermeliyim cok sagolun

  8. mert 19 Ara 2008 09:49 #

    Merhabalar öncelikle bu açıklayıcı bilgilerinizden dolayı sizlere çok teşekkür ederim . Sizden ricam ben bu keçi boynuzu ve pekmezinin nasıl tüketilmesi gerektiğini öğrenmek istiyorum alerjik bronşitim var birazda kan değerim düşük ayrıca kilo yaparmı saygılarımla

  9. nagehan 18 Ara 2008 12:28 #

    benim 6 ve 2.5 yaşında iki çocuğum var.oğlum ( 6) allerjik bronşiti var ama çok kötü durumda değil.stal oral damla kullanıyoruz.kızımın da bademcikleri iri ve iki kez şişti iki hafta arayla doktorumuz broncho vaxom önerdi ilk tabletini kullandık henüz. zencefili bala karıştırarak ( az miktarda) ve sabahları aç karnına keçiboynuzu pekmezi versem (1 kaşık) tedavilerine bir zararı olur mu acaba?
    bir de sizden ricam iyi bir keçiboynuzu pekmezi markası önerebilir misiniz?insan artık hiçbir şeye inanamıyor da.hepsi en iyisi olduğunu iddia ediyor da…!!
    şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar……..

  10. AYŞEN 18 Ara 2008 08:30 #

    GÜNDE NE KADAR ALINMALI BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ?

  11. Selin 18 Ara 2008 08:19 #

    merhaba; benim demir eksikliğine bağlı kansızlığım var keçi boynuzu pekmezini çok tavsiye ettiler bende aldım fakat günlük kullanım miktarı hakkında bilgi alabilirmiyim. birde pekmezi hazır aldık doğal değil acaba aralarında çok fark var mıdır.bilgilendirirseniz çok sevinirim. teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: