Nane Çok faydalıdır.

1 May

Ülkemizde oldukça yaygın olarak yetiştirilen nane bitkisinin saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor. Yemeklerde sıkça kullandığımız su nanesi ile tıbbi olarak kullanılan nanenin ve diğer nane türlerinin tat, koku ve etkilerinin ne gibi farklılıklar içerdiğini öğrenelim.

Nane ülkemizde özellikle mide ve barsak rahatsızlıklarında kullanılıyor. Kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma riskinin azaltılması için de kaynatılarak içiliyor. Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz şikayetlerini azaltmasının yanı sıra sindirim sistemindeki spazmları çözücü etkisinden de faydalanılıyor. Ayrıca nanenin etkisinden tam olarak yararlanmak için sıcak su ile demlenmesi gerekiyor.

Reflü için Nane Yaprağı

Reflü şikayeti olanların naneyi daha dikkatli kullanmalarında fayda var. Reflüsü olanlar nane çayı içmek yerine salata ve yemeklerin içinde nane yaprağını tüketmeyi tercih edebilirler.

Nanenin temel bileşeni olan mentol, çayından çok yağında bulunuyor. Nane yağının koklanması ile migrenin ve tansiyona bağlı baş ağrılarının azaldığı, ameliyat sonrası bulantılarının hafiflediği bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Ayrıca nane yağının haricen kullanımı artrit (eklem iltihabı) ve kas ağrıları ile migren tipi baş ağrılarının azaltılmasında oldukça etkilidir.

Diyetisyen Aysen Arıcan

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: