Diyabet hastalarına “KARAHİNDİBA”

31 Tem

Hastalanmadan yaşamak veya hastalıklardan kurtulmak için, önce hastalıkları tanımak ve neden olduklarını öğrenmek gerekiyor.

Hastalıklardan kormak yerine, korunmak yolunu seçebiliriz. Bunun içinde hastalıkları tanıyıp, düzenli ve sağlıklı beslenerek, doğanın bize verdiği zenginlikleri değerlendirerek sağlık, sıhhat ve afiyetle huzurlu bir yaşam geçirebiliriz…

Şeker hastalığına sebep nedir?

Şeker hastalığı, en sık rastlanan iç salgı sistemi aksaklıklarından biri. Diabet olarak da adlandırılan bu hastalığın temel problemi, kandaki şeker düzeyinin yüksek olmasına karşın hücrelerde bu oranın düşmesidir. Pek çok nedenden kaynaklanabilen bu durum, öncelikle atardamarlarda ve kılcal damarlarda etkili olan değişik komplikasyonlarla ortaya çıkar.

Genelde şeker hastalığına yol açabilecek belirgin bir neden bulunamamıştır. Kalıtımsallıkla, yaşla, şişmanlıklar veya stresle ilgili olabilir. Bedenin strese karşı gösterdiği tepkilerden biri, böbreküstü bezlerinde aktivite artışıdır ve bu durum kandaki şeker düzeyinin yükselmesine yol açar.
Sebep ne olursa olsun ortaya çıkan sonuç, yüksek bir kan şekeri düzeyi, şekere açlık çeken hücreleri kilo kaybı, aşırı susama, aşırı idrar, güç kaybı ve kayma girme olasılığıdır.

Şeker hastalığının tedavisinde ve kontrol altında tutulmasında beslenme biçimi çok önemli rol oynar. Burada amaç, yalnızca bol karbonhidratlı besinlerden kaçınmak değil, aşamalı olarak kana glikoz karışmasını önleyebilecek gerçek bir beslenme planı oluşturmaktır. Bu tarz hastalıklar doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Şeker hastalığına faydalı bitkiler

Doktorunuza danışarak bitki desteklerinden de faydalanabilirsiniz. Kandaki şeker düzeyini düşüren veya içerdikleri insülin benzeri maddeler sayesinde başarılı olabilen be pek çok ülkede kullanılmakta olan bitkiler bulunmakta.

Bunlardan bazıları;

  1. Isırganotu,
  2. Zeytin yaprağı,
  3. Arpa,
  4. Yulaf,
  5. Maydanoz,
  6. Pırasa,
  7. Enginar yaprağı,
  8. Böğürtlen yaprağı,
  9. Yaban mersini yaprağı,
  10. Kara hindiba.

Kara hindiba kolay bulanabilen ve hem çiğ hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen bir bitkidir. Halk arasında; aslandişi, radika, gelin göbeği olarak da bilinir.
Nisan-mayıs döneminde köküyle birlikte sökülür ve topraktan arındırılır (yıkanmaz!) Gölge ve havadar bir yerde iyice kuruduktan sonra tüm bitki iyice kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.

İdrar söktürücü, safra salgısını arttırıcı, karaciğeri güçlendirici, antiromatizmal etkileri vardır. Hindiba, öncelikle böbereklerin karaciğerin işlevlerini destekler. Çok güçlü bir idrar söktürücü olarak, aynı işlev için kullanılan ilaçlarla rahatlıkla boy ölçüşebilir ve hatta onlara karşı önemli bir üstünlüğü de vardır. Normalde tüm idrar söktürücü ilaçlar bedenin potasyum yitirmesine yol açar ve potasyum yetersizliği nedeniyle kalp kasları güç yitirebilir.

Güçsüz ve bitkin kişilere güç kazandırır.

Şeker hastalarına, ilbahar ve sonbaharda 2-4 haftalık kara hindiba kürü uygulamaları tavsiye eldir.

Romatizma ve gut hastalarıda aynı kürü uygulayıp fayda sağlayabilirler. Kara hindiba safra kesesi taşlarının oluşumunu ve irileşmesini de önlüyor. Safra salgısı azlığından kaynaklanan şişkinliklerde ve sindirim bozukluklarına karşı kullanıldığında olumlu sonuç veriyor.

Kara hindiba salatası

Taze kara hindibalar ayıklanıp, yıkandıktan sonra, bir süre sirkeli suda bekletilerek iyice temizlenir. Bütün veya elle parçalanarak, üzerine limon ve zeytinyağı eklenerek yemeklerden önce yenir. Tadı hafif acımsıdır, fakat şifası düşünüldüğüne rahatsız edici değildir.

Kara hindiba özsuyu

Taze kara hindiba yıkanıp, iyice temizlendikten sonra, henüz ıslakken mutfak rondosunda özsuyu çıkarılır. Yemeklerden yarım saat önce 1-2 kahve fincanı hindiba özsuyu içilebilir.

Kara hindiba çayı

Kök ve yaprak karışımı ince kıyılmış olarak 1-2 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 1 dakika daha kaynatılır ve üstü kapatılarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırmadan, yemeklerden yarım saat önce içilir.

Not: Kara hindibanın bilinen bir yan etkisi yoktur.

Kaynak: Bir Yudum Sağlık/Niyazi Eröztürk

2 Yanıt to “Diyabet hastalarına “KARAHİNDİBA””

  1. ahmet denizer 26 Haz 2009 14:10 #

    2.tip şeker hastasıyım. zeytin yapragı çayı içerek şekerimi 30 sayı aşagıya çekmeyi başardım. son derece rahatım.ilaçlarımı 15 gün so0nra yarıya indirmek zorunda kaldım.

    • ozboduc 30 Haz 2009 08:44 #

      Çok güzel Ahmet bey;

      Devam ediniz… Buna ilaveten de sabahları aç karnına bir cay kasıgı tarçın suya katarak içiniz….

      Ama unutmayınız ki ilaçlarınızı kendi başınıza doz değişimi yapmayınız. Doktorunuza danışınız.

      Saygılar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: