Doğanın Mucizevi Sırrı “RUŞEYM”

13 Kas

Ruşeym doğanın altın sırrı olarak biliniyor ve faydaları saymakla bitmiyor. Doğanın altın sırrının ismi RUŞEYM… Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 tonundan sadece 1 kilogram elde ediliyor. E vitamini deposu olan ‘ruşeym”, gramlarla satılıyor.

Dünyada ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosu… Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı. ”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi. Dayanıklılık süresi çok az. Piyasada 250 gramı 5 YTL’den satılıyor. Türkiye’de tüketimi çok az ve fazla bilinmiyor. Avrupa ülkeleri ve ABD’de ise tüketimi oldukça yaygın… Ruşeym her yaş için tüketimi önerilen bir besin.

Yalnızca ”çölyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi vurgulanıyor.

NASIL TÜKETİLİYOR: Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor. Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanılabiliyor. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

NELERE İYİ GELİYOR?

AFRODİZYAK: Ruşeym Doğal afrodizyak özelliğine sahip. Yakın zamanda ruşeymden vitamin tabletleri üretimi de planlanıyor.
YAŞLILIĞI GECİKTİRİCİ: E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar. Ruşeym ise E vitami deposu.
KALBE YARAR: Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.
SİNİRE BİREBİR: Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği biliniyor.
GÜZELLİK İÇİN: Doğanın bu altın sırrı güzelliğe de güzellik katıyor. Özellikle de cilt kırışıklıkları için birebir. Hem kırışmayı önlüyor, hem de azaltıyor.
KISIRLIK: Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sertaç Özer’de beslenme açısından yararlı olan ruşeymin, her yaşta tüketilebileceğini söyledi.

Özellikle genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan ”çölyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğine dikkati çeken Özer, kepeğe ve buğday ununa oranla daha zengin olan bu ürünü, bazı firmaların tablet yapma girişiminde bulunduğunu kaydetti.

Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, anı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı, bu açıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel çalışmalarla tespit edildiği kaydedildi.

About these ads

21 Yanıt to “Doğanın Mucizevi Sırrı “RUŞEYM””

  1. levend 11 Oca 2010 at 19:23 #

    ürünün saklama koşulları hakkında vetüketim miktarı için bilgi verirseniz sevinirim.ayrıca kemik erimesine iyi geldiğini duydum.doğruluk payı varmı?saygılarımla.

  2. aysun 05 Kas 2009 at 17:07 #

    adana da nerde satılıyor

    • ozboduc 05 Kas 2009 at 21:47 #

      Aysun hanım;

      Adana’da nerede satıldığını maalesef bilemeyeceğim. Aktarlara sormanız yeterli…

      Saygılar

  3. çetin saka 25 Eyl 2009 at 08:50 #

    selamlar.
    ben un fabrikası çalıştırıyorum
    ruşeym senelerce bizler evlerimizde ve yakın çevremizde
    kullandığımız bir maddedir.
    değerinin anlaşılmasına ve ilgi uyandırmasına sevindim.
    özellikle gelişmekte olan çocuklarda çok faydalı.
    isteyen mail atsın temininde yardımcı olayım.selamlar. cetinsaka@hotmail.com

    • ahmet 27 Eki 2013 at 11:11 #

      nası temin edebiliriz ve fiyat nekadar olur

  4. SELCUK MUTLU 17 Ağu 2009 at 18:59 #

    nereden temin edebiliyormuşuz bilen yok mu?

  5. Mustafa YILDIZ 21 May 2009 at 22:16 #

    Benim küçük çaplı bir fırınım var. Evet bizde eskiden Ruşeymi bilmezdik. Bu kadar faydalı oldgunu. Evet bugdayın ham halde %2 dir Ruşeym ama imalata girilince ve elenince dedikleri gibi oluyor %0,1 düşüyor has ruseym Nuri kardeş…

    Mustafa YILDIZ

  6. Çetin Beng, 21 May 2009 at 21:52 #

    Nuri Bey bende bir konuya takıldım. Demişsin ki” her yerde aynı metin yazıyor. bence yanlış bilgilendirme var” peki heryerde aynı da sende ki bilgi mi dogru acaba bunu neden sorgulamıyoruz.

    Birde benden dinleyin Ruşeymi

    - — – — –

    Rüşeym Nedir.
    Rüşeym ( wheat germ ) Buğdayın özü demek. Bu bilinen Buğday taneciğinin en tepesindeki cücüktür. Buğdayın iç bölümünden oluşur. Tepesindeki o küçücük hayat kaynağı, Bitki oluşmasını sağlayan rüşeym’dir.

    Rüşeym buğday taneciğinin en tepesindeki “cücük” olarak bilinen doğal E vitaminmiş.Buğdayın kalbi, hayat kaynağı ve vitamin E, folik Asit, fosfor, thiamin, çinko, demir ve Magnezyum gibi birçok besin kaynağı içeriyormuş. 1000 kg buğdaydan ancak 1 kg Ru-Sheım elde edilebiliyormuş. oğulcuk anlamındadır.

    Rüşeym buğday tanesinin en az yüzde 2’sini oluşturan embriyonik vasıflı bir Madde. Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte bu bölüm. Geleneksel değirmen sistemlerinde Rüşeym “kepek pasajı” dediğimiz bölümden elde ediliyor. Gıda değeri çok yüksek olan bu madde bir bakıma buğdayın özü ve en değerli kısmı…

    Rüşeym’in üretimi sırasında kepekle birlikte atılıyor ve genellikle hayvan yemi oluyor. İçerdiği Proteinlerin ve iz Minerallerin biyolojik değeri çok yüksek… Fakat asıl değeri bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağı olması. Öyle ki “alpha-tocapherol” olarak adlandırılan “doğal E vitamini” buğday Rüşeyminden elde ediliyor ve oldukça da pahalı.

    Hem Gıda Hem de Güzellik İçin
    Rüşeymin içerdiği enzimatik maddeler onun doğrudan kullanılmasını biraz zorlaştırıyor. Sorun, Rüşeymin çabuk okside olması ve yaşamsal aktivitesini yitirmesi. Bu amaçla bazı ısıI işlemlerle raf ömrü uzatılıyor. Elde edilen ürün granül ve toz halinde piyasaya sürülebiliyor. Ayrıca diyet ürünü olarak kepekle birlikte paketlemek, hazır çorbalara eklemek, hatta süt e ve yoğurda doğal amaçlı takviye katkısı olarak koymak mümkün…

    Rüşeymin ekmekçilik endüstrisinde katkı maddesi olarak da ayrı bir yeri var. Henüz bizde yüzde 30 rüşeym oranına sahip ürünler satılmasa da yüksek oranda rüşeym içeren Ekmek ve Unlu mamuller ayrı bir kategori içinde pazarlanabilir. Özellikle nişastası azaltılmış Ekmekler tam bir diyet yiyeceği ve diyabet ürünü. ABD’de Rüşeymden elde edilen özel yağlar hem kozmetik ürünlerinde cildin kollajen dokusunu besliyor hem de tam hidrojenasyon yoluyla mükemmel bir diyet margarini haline geliyor. Rüşeymin Sağlık açısından özellikleri inanılmaz ölçülerde.

    Örneğin organizmada hücre zarının dayanıklılığını sağlaması ve bağışıklık sistemini desteklemesi önemli niteliklerinden… Koroner kalp hastalığı riskini azaltıyor, damarların elastikiyetini sağlıyor. En ilginç yararı ise damarlarda plak oluşumunu önlemesi ve kanı akışkan hale getirmesi… Yüksek orandaki “E ve B vitaminleri” diyabetli hastalarda damar hasarını önlüyor, üreme faaliyetlerini aktive ediyor.

    Her Un Fabrikasından Temin Edilebilir
    Rüşeymin elde edilmesi oldukça kolay; modern değirmenlerde kaba kepeğe karışıp yem olarak zayi olmasını önlemek yeterlidir. Bu amaçla rüşeym ” vals ” denen öğütücülerden geçerken ” partiküllerin ağırlık farklılığından ” yaralanılarak özel bir teknikle ayrıştırılabiliyor. Işıksız ortamda depolanan ürünün eğer yağı çıkarılacaksa oksidasyonu önleyen maddeler ilavesiyle ” ekstraksiyon ” muamelesi yapılıyor.

    Doğrudan toz haline dönüştürülüp izole edilerek pellet haline getirilmesi de mümkün. Özellikle Batı’da uygulanan yeni bir teknik bu… Ayrıca buğday Rüşeymini belli ısıl işlemlerden geçirdikten sonra toz ve granül halinde çerezlere eklemek de mümkün. Gerekli izinler alınarak bitkisel takviye ürünü olarak pazara sunulması ise bir diğer seçenektir.

    Rüşeym Yüksek besleyici değeri ile rüşeym vücut için gerekli birçok besin öğesini içerir. Kolesterolün düşürülmesinde, yaşlılığın geciktirilmesi, vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde büyük rolü vardır. Demir ve lif içeriği sayesinde kan seviyesini düzenler, Kansızlığı önler.

    Alıntı: Diyadinnet

  7. Nuri Yaman 21 May 2009 at 15:50 #

    Bir konuya takıldım. Deniliyor ki 1 tondan 1 kg. elde edilmektedir. Oysa ruşeym buğday tanesinin %2-3′ünü oluşturur. Dolayısıyla 1 tondan 20-30 kg. elde edilmesi gerekir. Bir kısmının kayba uğradığını varsaysak bile aradaki fark çok fazla. Binde bir’e yüzde iki.

    Her yerde aynı metin yazıyor. Bence yanlış bilgilendirme var…

  8. arbil uzunhekim 16 May 2009 at 08:51 #

    nerede bulabilirim.teşekkürler

  9. serdar tüfekçi 30 Nis 2009 at 13:19 #

    merhaba nasıl edinebilirim ruşeym i acaba

    • ozboduc 20 May 2009 at 14:45 #

      Serdar Bey

      Bir çok aktarda mevcuttur.

      Saygılar

  10. tuncay kutlu 22 Nis 2009 at 18:52 #

    Adanada güvenilir ve garantili 250 gr lık ve 5 tl lik ruseym i nerede bulabilirim teşşekkürler

  11. güldane 20 Kas 2008 at 12:32 #

    nereden nasıl temin edebilirim 250 gr 5 ytl deniyor mersinde nerede bulabilirim teşekürler…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

Diğer 1.439 takipçiye katılın

%d blogcu bunu beğendi: